Aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten   Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators
info@wet-advocaten.nl
Drachten (0512) 74 50 79 Dronten (0321) 31 55 54 Urk (0527) 68 45 01 Lemmer (0514) 74 50 30  

Familierecht: gescheiden, mag ik met mijn kinderen op vakantie?


Wanneer ouders uit elkaar gaan en samen minderjarige kinderen hebben, dan zijn zij verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden afspraken gemaakt over onder andere over de opvoeding, verzorging en omgangsregeling. Onder de omgangsregeling valt tevens de omgang gedurende de vakanties. Er worden dan afspraken gemaakt over de verdeling van de voorjaarsvakantie, herfstvakantie, kerstvakantie en zomervakantie.

Geen afspraken
Indien er geen afspraken zijn gemaakt in de omgangsregeling over de vakantie, dan loopt de overeengekomen omgangsregeling door tijdens de vakanties.

Buitenland
Besluit je om met je minderjarige kind naar het buitenland te gaan, dan zal je van de gezaghebbende ouder toestemming moeten krijgen voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitsbewijs. Zonder een geldig reisdocument is het niet mogelijk om naar het buitenland te gaan.

Daarnaast is het verstandig om schriftelijke toestemming te krijgen van de andere ouder dat hij of zij akkoord gaat met de vakantie in het buitenland. Wanneer de douane bij het uitreizen een controle uitvoert, kan de vader of moeder daarmee aantonen dat de thuisblijvende ouder toestemming heeft gegeven voor de reis en kan er geen verdenking ontstaan van kinderontvoering.

U kunt het formulier hier downloaden.

Andere documenten
Naast een ingevulde formulier waarmee de andere ouder toestemming geeft dat hij of zij akkoord gaat met de vakantie in het buitenland, zijn er nog een aantal documenten welke handig kunnen zijn om mee te nemen in het geval u wilt uitreizen met een minderjarig kind.

  • Recent uittreksel gezagsregister (indien van toepassing);
  • Recent uittreksel BRP;
  • Geboorteakte;
  • Kopie van paspoort van toestemminggevende ouder;
  • Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang;
  • Eventueel het ouderschapsplan;
  • Eventueel een kopie van het retourticket van het kind.


Conclusie
Wil je met je kind op vakantie, dan heb je dus toestemming nodig van je ex-partner. Daarnaast is het verstandig om afspraken te maken over de duur van de vakantie met de andere gezaghebbende ouder.

Mocht u hulp nodig/vragen hebben over bovenstaande, of heeft u omtrent bovenstaande problemen met uw ex-partner, dan kunt u contact opnemen met één van onze vFAS advocaten via info@wet-advocaten.nl of 0321-315554

WET

Aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten   Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators